История на CERN

Организацията CERN се намира на границата между Швейцария и Франция, на запад от Жанева. През 1953 година се подписва договор между 12 страни в Европа за създаване на CERN. Днес броят на страните членки, участващи в него достига 20. Сред всичките двадесет страни, някои са със статут само на наблюдатели.

През 1992 г. сътрудник от CERN, на име Жорж Шарпак получава Нобелова награда за „изобретяване и създаване на детектори за елементарните частици.

В организацията на CERN работи екип от 2500 човека, от тях голяма част се пада на учени физици и инженери. В сдружението вземат участие и около 580 институти и университети, измежду 85 взети от различни националности, които боравят с експерименти на CERN. Тяхната работа в организацията е временна.

Главна задача на CERN е да осигури поддръжка на ускорители и апаратура, които са важна част по време на провеждани проучвания в областта на физика за изследвания на елементарни частици.

Опитите на CERN се провеждат на територията на две главни площадки. Към големия комплекс са включени сгради, лаборатории, кабинети, складове, производствени помещения, жилищни помещения, зали за конференции, столови. Комплекс се намира една част на повърхността, а другата под земята и на дълбочина около 100 метра. Най-важната площадка на CERN се намира на територия, разположена близо до швейцарския град Мейрин. Съществува и друга важна площадка, която е разположена на територията близо до френският град Превесан-Моен. За малките площадки са характерни местонахожденията в околности и под формата на подземен пръстен, предвиден за ускорител LEP.

Годишно участниците на CERN влагат огромни суми средства, които се равняват на милиони швейцарски франкове и американски долари.

Един от известните проекти на CERN е World Wide Web, който стартира първоначално под названието ENQUIRE. За негов създател е известен Тим Бърнърс-Лий, а самият проект започва през 1989 г.